Wat is eigenlijk een Splash foto?
Je kent ze vast wel, van de reclames, die foto’s waarbij fruit, groente of andere zaken in het water vallen en waarbij het opspattende water perfect is vastgelegd. Bevroren in het licht als het ware.
In deze blog leg ik je uit hoe je dit zelf net zo goed kunt doen.
Wat heb je nodig?
- Tafel of verhoging
- Vaas of bak met water
- Achtergrond doek of reflectiescherm
- Externe flitser(s) (met of zonder kleuren gels)
- Statief
- Draadontspanner of afstandsbediening
- Je camera
- Een goede timing
De opstelling
Een goede opstelling is belangrijk om het opspattende water te kunnen vastleggen. Hoe je een goede opstelling bouwt zal ik hier uitleggen.
Zorg eerst voor een ruimte waar je het niet erg is als het nat wordt. Zelf heb ik de shoot bij mooi weer buiten gedaan.
Let op dat je met je apparatuur voldoende afstand neemt zodat het niet nat wordt.
Neem een doorzichtig glas, vaas of bak. Per slot van rekening moet je goed kunnen zien hoe je object in het water plonst. Plaats deze op een tafel.
De achtergrond.
Omdat je door het glas doorzichtig is zie je duidelijk de achtergrond. Een onrustige achtergrond kan erg afleidend werken op de foto. Zorg daarom voor een rustige achtergrond. Zelf maak ik gebruik van een reflectorscherm. Het mooist is een witte of een zwarte achtergrond. Maar bepaal vooral je eigen kleur. Zorg er wel voor dat de ondergrond en achtergrond dezelfde kleur hebben.
Wat laat je in het water plonsen?
Objecten met heldere, felle kleuren geven vaak het mooiste effect op de foto. Neem bijvoorbeeld citroenen, mandarijnen, paprika’s of aardbeien. Maar het hoeft natuurlijk niet perse groente of fruit te zijn. Laat je fantasie werken.
De compositie.
Zet je camera op het statief en bepaal hoe je de foto wil maken. het ligt eraan wat je in gedachte hebt. Wil je op het wateroppervlak kijken zet dan je camera wat hoger. Wil je onder de waterspiegel de reflectie van je objecten meenemen, zet dan je camera op een lager standpunt vast en fotografeer van onderaf.
De flitser
Omdat we de plons willen “bevriezen” maken we gebruik van een externe flitser. Dit kan een reportage flitser zijn die je draadloos of met een kabeltje aanstuurt, of een studioflitser die je op een zelfde manier aanstuurt. Het voordeel van een flitser is dat je langere sluitertijden kan gebruiken. Een flits is nl. korter dan je snelste sluitertijd van de camera.
Je kunt je flitser, of als je in het bezit bent van meerdere flitsers, op meerdere manieren opstellen. In mijn opstelling heb ik gebruik gemaakt van 1 studio flitser en heb ik gebruik gemaakt van de felle zon die mooi scheen. De flitser stond onder de tafel opgesteld en tegen het reflectorscherm gericht. Schuin omhoog zodat het opspattende water van achter belicht werd.
Je kunt je flitser ook aan de zijkant opstellen of bij 2 flitsers aan beide zijden opstellen. Speel met de opstelling.
Je camera instellen
Het water staat klaar, je weet wat je in het water wil laten plonsen, de flitsers zijn opgesteld, de achtergrond is top. Nu is het tijd om de camera instellen. Voor Splash! fotografie kun je volstaan met een standaard zoomlens. Stel deze handmatig scherp op het gebied waar het water op zal spatten. Dit doe je het makkelijkst door iets op het water te laten drijven en daarop scherp te stellen. Zet autofocus uit! Dat gaat nl niet goed komen als het water alle kanten op spat. Kies een diafragma tussen de F4 en F11. Omdat je gebruik maakt van een flitser mag je sluitertijd niet langer zijn dan 1/250. Als je een snellere sluitertijd kiest kan het zomaar zijn dat je donkere delen op je foto krijgt. Dit zijn de gordijnen van je sluiter. Een snellere sluitertijd mag dus niet, langzamer wel. Sluit je draadontspanner aan of activeer je afstandsbediening en maak de eerste testfoto’s. Controleer of de belichting goed is. Is je compositie goed? Stel ‘m anders wat bij en dan kan het echte werk gaan beginnen.
Timing
Nu gaat om de juiste timing. Laat het object in het water vallen en druk op het juiste moment de ontspanknop in. Je zal zien dat dit even oefenen is maar op een geven moment weet je wanneer je moet schieten. Zorg er wel voor dat je zelf niet in beeld bent of hinderlijke schaduwen maakt. Bekijk na elke foto het resultaat. Maak ook regelmatig de vaas, bak en ondergrond droog. Dat scheelt in het verwijderen van vervelende druppels in de nabewerking.
Wees creatief
Bedek je flitser eens met een kleuren gel, dat geeft weer een ander effect aan je foto. Druppel eens wat melk in het water. Hierdoor wordt het wat troebeler daarmee creëer je weer een andere sfeer. Kortom, geef je fantasie de ruimte en experimenteer er op los.
Veel plezier!